Заповядайте в сервиза на фирмата в гр. Стара Загора, ул. „Георги С. Раковски“ № 63.

  • Профилактика на лаптоп –  30.00 лв.
  • Профилактика на настолен компютър – 20.00 лв
  • Инсталация на Windows – 25 лв. (със софтуер на клиента)
  • Профилактика на принтер или мулти-функционално устройство – 20.00 лв
  • Инсталиране на специализиран софтуер – по договаряне
  • Диагностика на периферия, компютърни конфигурации и модули – 10.00 лв
  • При нас можете да извършите гаранционен и извън гаранционен сервиз на вашия принтер, мулти-функционално устройство, лаптоп, настолен компютър, монитор, мобилен телефон, таблет и друга офис техника

laptop-maintenance

Когато го извадите за пръв път от кутията вашия мобилен компютър изглежда чист, лъскав и супер бърз, но колкото по-дълго време го използвате, толкова той ще става по-бавен и горещ.
             Топлината и праха са врагове номер едно за вашата мобилна система. За съжаление колкото и да внимавате няма как да предпазите напълно компютъра си от тези заплахи. Поради тази причина веднъж в годината е необходимо да се извърши профилактика.

Профилактиката се състои в почистване на охладителната система, смянан на термопаста и термоподложки. Профилактиката и поддръжката на лаптопа задължително се извършва от специалист и в сервизни условия.

Ще посочим няколко признака, които подсказват че е време за профилактика.

ЗАМЪРСЯВАНЕ

  Основните „врагове“ на всеки лаптоп са праха и другите дребни частици които са навсякъде около вас. Всеки компютър разполага със система за охлаждане. Някои съвременни лаптопи разчитат на пасивно охлаждане, което няма движещи се части – обикновено това са ултра-портативните модели с нисковолтови процесори. Повечето лаптопи използват активно охлаждане – система от радиатори и вентилатори. За съжаление това ги превръща в своеобразни „мини прахосмукачки“. Всяка активна система за охлаждане работи на принципа на въздушната циркулация като вкарва студения въздух през специални отвори по корпуса на лаптопа и извежда отработения топъл въздух през други. С времето финия прах се натрупва по въздухопроводите и може да доведе до пълното им запушване. Полепва и по охлаждащите вентилатори и радиатори намалявайки ефективността им. При продължително използване без профилактика може да доведе до пълно блокиране на вентилаторите. В такива случаи работната температура на лаптопа бързо надхвърля критичния максимум при който е разчетен да работи хардуерът, това може да доведе до непоправими щети на един или няколко компоненти, лаптопът се изключва сам.
               Как бихте могли да разберете, че този момент е опасно близко? Повечето от праха и мръсотията се натрупва във вътрешността на лаптопа и няма как да си дадете ясна сметка за големината на проблема, освен ако не отворите системата – КАТЕГОРИЧНО не препоръчваме да правите това у дома. Прахът ясно личи по външните решетки на въздушните отвори и по корпуса. Дори да не изглеждат особено замърсени, ако лаптопът започне да се държи странно – самоизключва се или усетите че корпусът се нагрява повече от обичайното – имате проблем с охлаждането.
              В компактния корпус на един модерен лаптоп високата работна температура може бързо да нанесе сериозни поражения. Не чакайте да се случи най-лошото. При използване в нормална експлоатация, профилактиката на лаптопа да се прави поне веднъж годишно (препоръчваме на всеки 6 месеца). За целта можете да се обърнете към специализирани сервизи – особено ако лаптопът ви е още в гаранция.   Ако работите с мобилния си компютър в среда с високо запрашване или имате домашни любимци, профилактика на лаптопа се извършва на по-чести интервали.

ЗАБАВЯНЕ НА РАБОТАТА

Разбира се „забавяне на работата“ е субективно определение и зависи от много фактори, но един от начините за оценка на скоростта на вашия лаптоп в домашна обстановка е времето за първоначално зареждане на Windows. Когато включите за пръв път мобилния си компютър, времето за стартиране на операционната му система би трябвало да се движи някъде в рамките на 4-16 секунди (ако е инсталирана върху SSD) и около 1.5-2 пъти повече, ако използвате класически твърд диск.
С времето Windows неизбежно започва да се затлачва с всякакви софтуерни „отпадъци“ – временни файлове които програмите използват по време на работа и след това не се премахват коректно, остатъци от деинсталирани стари приложения и системни библиотеки и т.н.. Целият този „боклук“ се натрупва върху системния дял на лаптопа и забавя работата на Windows. Прибавете към това и софтуерни проблеми причинени от вируси и друг зловреден софтуер, приложенията често се сриват и излизат съобщения за грешки – вероятно е време за софтуерна профилактика на вашия лаптоп.
Точно както и „хардуерното“ почистване, инсталацията на операционна система и други програми необходими за нормалното използване на един мобилен компютър изисква специализирани познания. Ако не сте уверени в техническите си умения, препоръчваме да не предприемате сами подобни действия – можете да се окажете с не работеща система, както и да изтриете ценни файлове, информация. Обърнете се към специалистите в оторизираните сервизи за да извършат този вид софтуерна профилактика вместо вас.

ЛАПТОПЪТ СЕ ДЪРЖИ СТРАННО
 

Ако започнете често да се натъквате на необясними проблеми при използването на вашия лаптоп, това вероятно е сигнал че е време за сервизна диагностика.
Необяснимото поведение на мобилния компютър може да се дължи и на хардуерен дефект, който изисква диагностика от специалист, обърнете се към такъв, той ще открие причината за проблемите и предложи най-доброто и изгодно за вас решение.